2014. február 28., péntek

Valamit enni kellene



Valamit enni kéne! 

Nézzük csak mi van itthon! 
Tulajdonképpen pénzen kívül minden. Azt meg úgysem esszük, csak közvetve... 
Szóval legyan csirke. 
Tepsibe egy kevés zsiradékra szépen lerakunk egy réteg nyers burgonya szeletet. Rajta elrendezzük a csirkeszárnyakat. (lehet combokkal is, de akkor kicsit tovább sütjük) Egészben persze, és látványosan egyformán, két sorban szép szimmetrikusan. Ezeket előtte besózni. Fűszerezni (ízlés szerint) én majorannával, kakukkfűvel, borssal szoktam. 
Tetejére egy réteg almaszeletet takarónak. Ez nem csak aromát, de kellő nedvességet is biztosít a sütés ideje alatt. Alá öntünk egy fél bögre vizet, majd alufóliával letakarva az előmelegített sütőbe tesszük.(180 fok) Kb ötven perc múlva a fóliát levesszük, s addig sütjük tovább kétszáz fokon, amíg szép piros lesz a teteje. Közben néha a saját levével locsoljuk. 
És nyeljük a nyálunkat közben. Vagy mást. Én bizony nem mindig bírom kivárni, ezért közben az odakészített katonákkal (kenyérdarabkák sajttal, sonkával és mindenfíjta jóval) vígasztalom pocimat. Közben a sütőből áradó meleg hatására bizony meg is szomjazom, erre találták ki a vörösbort. Vigyázat! Csak módjával! 
Módja: Egy szép karcsú pohárba kb. egyharmadáig töltöm, ablak felé fordulva átnézek rajta mint gyárigazgató a portáson, megszagolom, élvezem az illatát, közben eszembe jutnak szebbnél szebb gondolatok, hümmögök egyet, majd apró kortyonként elfogyasztom. 
Minden cseppjét kiélvezem. 
Többnyire ezt még néhányszor megismétlem. 
Ha jó kedvemben vagyok, akkor a sült alá víz helyett is valami hasonlót öntök. Hadd igyon az a csirke is még egyszer valami finomat! 
Miután a sült megsült, pecsenyetálra teszem. Köretnek a hagymás törtburgonyát ajánlom hozzá egy kis őrölt szerecsendióval bolondítva meg. Olyan fincsi krokett jelleget kap tőle... 
Az egészre rálocsolom azt a fínom szaftot ami a tepsiben maradt, még mellé halmozom azt a kis sültkrumplis sültalmás egyveleget ami még ott keletkezett a folyamatok során... 
És JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK hozzá! 
Fotó később. Most eszem valamit gyorsan... 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése