2014. augusztus 14., csütörtök

Egy füst alatt

Halat, vadat, s mi jó falat, füstöljünk most egy füst alatt!
Végy egy kimustrált öreg (vagy új) hordót! Üsd ki a fenekét, és állítsd fel nyitott végével felfelé egy olyan helyen, ahol senkit nem zavar a füst, és nincs különösebb tűzveszély. Ezután rakj mellette valami rossz lavórban egy tüzet. Lehetőleg kizárólag kemény fából. Lényeges, hogy fenyő, és egyéb gyantás növényi szár ne keveredjen közé! Amikor a tűz parazsára égett, borítsd bele az üresen álló hordóba, amibe előzőleg szintén tettél valami fémedényt. (Másik lavór, vagy fémvödör.) Ebbe öntsd a parazsat (de ha belefér a lavór, azzal is beleteheted. Vigyázz, le ne égjen a bajuszod a művelet közben, mert nagyon kellemetlen pillantásoknak nézhetsz elébe féloldalas férfidísszel! ) Boríts a parázsra annyi faforgácsot (lehetőleg ugyanabból a fából amiből a tüzet raktad) amennyi éppen ellepi. Ekkor a hordó tetejére tedd  azt a rácsot, vagy fémpálcákat, amikre előzőleg a füstölni való (sózott-pácolt) finomságokat akasztottad, de vigyázz, a tűzbe ne lógasd bele!  Most erre az egészre boríts egy jól megvizezett pokrócot, vagy jó vastag régi szőnyeget, lehet több rétegben is. Lényeg, hogy oxigént fölöslegesen ne kapjon a cucc.
Ezzel a füstölést megkezdted. A füstölési idő nagyban függ a parázs mennyiségétől, a füstölnivaló mennyiségétől, és a kívánt füstölési mértéktől. Ez tapasztalat, és ízlés dolga. Azt azonban nem árt tudni, hogy ezt az eljárást meleg füstölésnek hívjuk. Pl. ha halat füstölsz így, akkor ez azt jelenti, hogy kb. három óra alatt megfő, és megfüstölődik az a szerencsétlen angolnacsalád.  Ha sokáig el akarot tenni, akkor ezt még legalább kétszer ismételd meg, kevesebb parázzsal! Ha sonkát, annak kell vagy hat óra. Ha pl. kolbászt, akarsz füstölni, akkor sokkal nagyobb hordóra, (vagy akár egy betömött, rég elfeledett gravitációs vályog illemhelyre) kevesebb parázsra, és sokkal több forgácsra van szükség. Ezt a cuccot legalább három - öt napon át naponta gyújtsd be, tartsd mindig hidegen a füstöt,  és hagyd mindig teljesen kihűlni!

Ne füstölögj! A parasztbudiban füstölt kolbásznál jobb nincs a világon!
(Csak a munka megkezdése előtt less be, nem foglalt-e véletlenül! Mert a parasztkolbász egészen máshogy készül, ha nem is hiszed!)
u.i.
Nyugalom! A képet nem én készítettem. Internetről töltöttem le illusztrációs céllal.