2014. augusztus 12., kedd

Barackosgombóc

Főzz előző nap krumplit. Maradék sóskrumpli is megfelel. Lényeg, hogy hagyd kihűlni!
Egy tálban törd össze egy kevés vajjal, adj hozzá annyi lisztet amit lazán felvesz. Amikor a tészta összeállt, nyújtsd ki kb fél cm vastagra. Késsel vágd 6,5 X 6,5 cm -es négyzetekre. (lehet 6,6 is) Mindegyik négyzetre tegyél egy egynyolcadnyi, esetleg egyhatodnyi kajszibarackot. (A magja nélkül te kis ügyeske!) Szórd meg egy kis vancukkal. Ezután zárd, és gyúrd gombócokká, és lobogó vízben  (egyszerre nem sokat) főzd ki. Akkor jó amikor feljön a víz tetejére, és még négy-öt percig főtt.
Amíg fő forró olajon pirítsd meg a morzsát. A végén tehetsz bele egy kis cukrot. Ne túl hamar, mert kőkemény karamelladarabkák képződhetnek benne, és azt nehéz fogyasztani. A megfőtt gombócokat forgasd bele a pirított morzsába, és tálalhatod. A tányéron még megszórhatod vaníliás cukorral. Meg is
eheted!

A felső kép a friss, az alsó a gyorsfagyasztott változat. Finom sajnos...


Szicíliai krumplisaláta

Györgyitől szó szerint:

Szicíliai krumplisaláta
Mint az én kedvenc receptjeim többsége, nagyon egyszerű.
Kell hozzá főtt krumpli, paradicsom, lilahagyma, fekete olajbogyó, origano, kapribogyó, olaj, ecet, só.
Maradék főtt krumplit is fel lehet használni hozzá. A hajszálvékony karikára szelt hagymát az ecetben megáztatom kicsit, minden hozzávalót felaprítok, az olajbogyót ha kell, kimagozom, összekeverem a salátát, olajjal ízesítem és kész is van. Nyári vacsorának tökéletes, friss kenyérrel.


u.i.
honlapzárta után érkezett:
"Szia!
Meglepő módon a ma reggel vásárolt főzős újságomban ugyanez a recept szerepelt, de bruschetta feltétnek ajánlják. Ezt is írd bele!
gy"