2014. február 25., kedd

Croissant

Croissant

Tue, 28 Feb 2012 11:07:30 +0000

10338046
Ma kipróbáltam egy francia eredeti croissant receptet. Mit mondjak? Isteni lett. Bár van még rajta mit javítanom, de elsőre kifejezetten jónak mondható.
Gyúrtam egy kenyér sűrűségű édes kelttésztát. Kelesztettem, majd hűtőben pihent órákon át. Ezután lazán kinyújtottam, majd kb. egyharmadnyi minőségi vajat (nem margarint!) szeleteltem rá. Félbehajtottam, nyújtottam, megint félbe, megint nyújt, ezt kb. tízszer. A végén kb. 4 mm-nyi vastagra nyújtottam, és tenyérnyi széles csíkokra vágtam. Ezeket a csíkokat pedig egyenlő oldalú háromszögekre.
Az egyik élénél minden háromszöget dzsemmel butítottam, majd feltekerve kilisztezett sütőlapon, az előmelegített 70 fokos sütőbe tettem. Kb. tíz perc után, amikor kezdett felemelkedni, felemeltem a hőmérsékletet 160 fokra, megkentem a croissantokat felvert cukros egész tojással, majd piros-ropogósra sütöttem.
Az eredményt láthatjátok. Ha estétől reggelig pihentettem volna, valamint a háromszögek nagyobbak lettek volna.... az én receptem is tovább tartott volna!
Kóstoljátok meg!



Kapros-túrós

-

Kapros-túrós

Wed, 25 Jan 2012 17:56:23 +0000

8158840

A sok édesség után szinte kötelező egy kis sósat is sütni.
Úgy tettem, ahogy "a Budai szokta megmondani" ha nincs otthon semmi.
Szóval körülnéztem, hogy mi nincs itthon, és azokból a következőt raktam össze:
Egy kiló lisztet, egy bögre cukros tejben felfuttatott élesztőt, olvasztott zsírt, (nem árulom el, hogy mennyit) két tojást, kis sóval összegyúrtam, majd kicsit félretettem pihengetni.
Közben elkészítettem a tölteléket: Fél kiló túrót, negyed kiló Brindzát, egy doboz tejfölt, tíz dkg. reszelt sajtot, három karika téliszalámit (nagyon apróra összekockázva) egy tasak szárított kaporral, sóval összekevertem.
A tésztát kinyújtottam kb. fél cm. vastagra. Ráborítottam a tepsit, s annak mentén körbevágtam egy késsel. Az így kapott lapot a kikent, kilisztezett (és közben visszafordított) tepsibe terítettem, ráborítottam, és szétterítettem a tölteléket, majd a maradék tésztát vékony csíkokra vágtam, és rácsot készítettem belőle a sütire.
Kb. tizenöt percre az előmelegített 150 fokos sütőbe tettem, akkor felcsavartam 200 fokra, és további öt percre benntartottam.
Tepsiben hagytam kihűlni, majd kockákra vágtam.
Meg is kóstoltam. Bevált!
A képen nyocszor nyolc cm.-es kockákat láttok. Ebből kettő egy adag.
Nekem három...
Finom, laktató egy étek.
Talán fér még belétek!
Vegyétek, és egyétek!