2018. január 9., kedd

Figyúúú!?

Ugye rájöttél már, hogy ez nem egy tipikus receptblog kezdőknek? Aki tud főzni, annak lehet érdekes. Meg talán annak is aki sosem is akar! De azt ne várd tőlem, hogy a titkaimat jól kidumáljam , hogy mit, honnan, mennyiért, hogyan, miért, meddig, meg hasonlók. Az a huszadik hozzávaló amit az olaszok segretto néven emlegetnek. Na szóval csak azééé mondom!

Sült százlábú


A mai menü: csirkecombok sütve
Na ez az a kaja amit még kétszer egyformán nem készítettem, mégis mindig ugyanolyan finom lett. Pedig a csirkéért nem is rajongok olyannyira. :-)
Szóval bátran fogjatok hozzá! Nem nagyon lehet elrontani külön erreirányuló tehetség nélkül.

Először is a combokat megtisztítjuk. (tudod: toklászok, bűz, mocsok lemosása, és egyéb kellemes elfoglaltságok) Ezt én tűz fölött szoktam kezdeni egy könnyű perzseléssel, ha túl sok a toklászmaradék rajta. Jó büdös. készülj fel rá!

Ezután, ha lecsepegett rendesen, akkor egy tálba teszem az összeset, megsózom, fűszerezem, (ebbe sokminden belefér. Igény, és ízlés szerint változó) én ma kevés borsot, kevés(!) mustárt, kevés rozmaringot, késhegynyi őröltpaprikát, használok, szóval sokféléből csipetnyit, hogy egyiket se lehessen végül külön kiérezni belőle. Ezt meglocsolom étolajjal, majd jól átkeverem egy erős fakanállal. (Ennél a szónál mindig figyelj, nehogy egy szóköz kerüljön a közepébe! Az egy másik műfaj!) Letakarom fóliával, és beteszem a hűtőbe kicsit érlelődni. Ez lehet egy órától egy éjszakáig bármennyi idő. Minél több, annál jobb lesz a végeredmény. Tehát ha benne felejted egy-két napra, az sem baj! :-)
Kizsírozok egy tepsit, aztán nyersen félcentisre szeletelt krumplival (igényesek, és kötözködőknek lehet burgonyával is) a tepsi alját kitapétázom. Ha fér, lehet az oldalát is. Ebbe a katlanba rakom bele a sok csirkecombot. Tetrisfüggők előnyben! Aztán közé szeletelek néhány vöröshagymakarikát, darabolok rá pár szép paradicsomot, (meg ha más nincs, akkor csúnyát) almanegyedeket, csak azért, ha elfőné a levét ne égjen oda, és az ízén sem ront túl sokat. Befedem alufóliával, majd kb 59 perc 42 másodpercig bedugom a sütőbe, amit kb 189,2 fokon tartok. Ha ettől eltértek, felelősséget nem vállalok!
Azután, ha az illat már kicsinálja a nyálmirigyeimet, leveszem a fóliát, ha van alatta lé, akkor azt a tetejére loccsantom egy kanállal. Ha nem égettem meg magam közben, akkor ezt több alkalommal megismétlem, és addig sütöm takaró nélkül amíg szép sötétpiros lesz. Lehet őket forgatni is, de nem szeretem, mert akkor könnyen összetörik, mivel már vajpuha.

Általában mindenkinek olyan körettel tálalom amilyent kér hozzá. Ma a megrendelés a hagymás törtburg. Meg elhangzott valami zöldborsófőzelék emlegetése is (?) Tehát nosza! Még van a hűtőmben egy zacskó bisztrozamarozsennie ziljonníj garosek talán...
Nekem köretnek jó lesz az a kis szmötyi is ami a tepsiben (tepszi?) marad miután a húsok eltűnnek a semmiben. :-)

u.i. Ha valakinek esetleg feltűnne, hogy kicsit részletesebben írom le a kajákat mostanában, megnyugtatásul közlöm, hogy ez csak addig fog tartani amíg naponta főzök valakiknek. Csak hogy ne kelljen annyit magyarázkodnom utána. Ha valami nagyon ízlik, ebből rájöhetnek, hogy miért nem.