2014. szeptember 1., hétfő

Halpogácsa Györgyi módra

Györgyi T


Ezt a receptet Gordon Ramsaytől loptam, de egyszerűsítettem kissé: nem volt éppen kéznél turbolya nálam :) , így kihagytam. Ha neked van, tedd bele, biztos jobb lesz tőle. 
Tessék, itt a garantáltan szálkamentes, gyereknek is nyugodtan adható, ízes halpogácsa, ami fagyasztott halból is tökéletes lesz. Nem mondom, hogy villámgyors, de előre el lehet készíteni és csak készre kell sütni.
Kell hozzá kb 30 dkg lazacfilé (ha csak törzs van, azt is fel lehet használni, de nagyon alaposan át kell nézni a szálkák miatt), 30 dkg tőkehalfilé (a fejetlen fagyasztott is megfelel, könnyen le lehet fejteni a gerincéről, csak a farka végét ne használd fel, mert ott gyűlik fel a halzsír, ami gyorsan állott ízt kap és elrontja az egészet). 40 dkg krumpli, egy citrom, egy jó csipet kakukkfű, petrezselyemzöld, só, olívaolaj, bors, kis liszt, tojás, zsemlemorzsa. 

1) A (kiolvasztott) halakat megnyúzom, lemosom. Lábosban teszek fel forrni vizet, beleteszem a megmosott citrom felét felkarikázva, a kakukkfüvet, sót. Amikor gyöngyözve forr, beleteszem a halakat, és kicsit főzöm, épp csak hogy ne legyen nyers. Kiveszem, hűlni hagyom, és amint lehet, kézzel szétfejtem, minden szálkát eltávolítok.
2) A krumplit meghámozom, egyenletes kockákra vágom, sós vízben megfőzöm (kb 20 perc). Leszűröm. letakarva állni hagyom, hogy kiadja a lisztes mivoltát. Még melegen megtöröm, a másik fél citrom lereszelt héjával, levével, olívaolajjal ízesítem.  A két masszát összekeverem könnyedén, kézzel.
3) A petrezselyemnek csak a lecsipkedett levelét apróra vagdalom, hozzáadom a masszához. Pogácsákat formálok, lisztbe-tojásba-zsemlemorzsába forgatom, és két órára hidegre teszem, hogy összeálljon.
4)Ramsay szerint ezután elő kell sütni kevés olajon, serpenyőben, aztán készre sütni sütőben, 180 fokon, kb 15 perc alatt. Én sütöttem már így, sütöttem elősütés nélkül, csak olajjal kicsit meglocsolva és pirulásig sütőben, de hagyományosan bő olajban is. Mindhárom esetben jó lett. Mivel minden hozzávaló már eleve főtt, csak az a lényeg, hogy ropogós kérget kapjon. A megadott alapanyagmennyiségből 12 db közepes nagyságú halpogácsa lesz, négy felnőttnek bőven elegendő. Párolt zöldborsóval szoktam tálalni, és a tartármártás se árt neki 
kész.jpg
u.i.: mivel a bejelentkezett vendégek lemondták a jövetelt, most lefagyasztottam a vacsorát, ahogy Te mondtad, ügyelve, hogy teljesen hideg legyen, és négyesével egy-egy órás különbséggel tettem be a fagyasztóba, hogy gyorsan fagyjanak meg. Majd beszámolok róla, hogy jó lett-e újrasütve is.

Györgyi T 

Ugye tudod?

Ugye tudod, hogy ez nem egy receptblog? 
Itt néha a kaja a téma, de leginkább az általa gerjedő gondolataim.