2014. július 4., péntek

Peperonata e-mail recept

Nemrég kaptam ezt a receptet Olaszországból. Györgyi barátnőm úgy gondolta, hogy ha már szeretem a hasamat, próbáljak ki mást is az olasz konyhából mint amiket eddig rokoni alapon megismertem.
Nos jól gondolta! Rettentően hálás vagyok neki ezért a cselekedetéért. És remélem aki kedvet kap hozzá, és elkészíti, az megérti hálám okát.
Jó kutyulást hozzá!





Ember!
Olyan peperonátát csináltam, hogy még!
Gondoltam, megtanítlak, hogyan kell.
A képek magukért beszélnek, de egy kicsit magyarázok:
1) magyar TV-paprikából nem jó.
2) A kedvedért megpróbáltam gázláng helyett grilltepsiben sütögetni, elfogadható eredménnyel. Sima vaslap még jobb lett volna, de nekem nincsen.
Tehát a kaliforniai paprikát feketére sütögetem minden oldaláról. Leszedem a héját. Víz ne érje! Inkább papírtörlővel tisztítsd a kezedet, ha már nagyon ragad. A paprika leve kincs, tányérban tisztítsd a paprikát, és a kifolyó levét használd fel a lecsóhoz. Lila hagymát aprítottam, de más hagyma is megfelel, csak apróra legyen vágva. Lábosban olívaolajjal dinszteltem, rá a rombuszokra vágott paprikahúst, egy doboz darabos paradicsomot, fél marék kimagozott fekete olívabogyót felaprítva, egy evőkanál, sóban eltett kapribogyót a só nélkül, ezt is felaprítva, origanóval megszórtam, és kis lángon hagytam rotyogni egy kicsit. Én úgy szeretem, ha a paprika még roppanós, nem löttyedt, de ez gusztus kérdése és nem lényeges az eredmény szempontjából. Amikor már majdnem kész, megsózom, borsozom, kis bazsalikomot és petrezselymet szórok rá.
És nem eszem meg! Legalábbis nem rögtön.
Langyosan jó, hidegen még finomabb! Ha délben főztem, estére pont jó.  Lehet magában, kenyérrel, vagy mozzarellával, esetleg rántott hús vagy más, nem szaftos hús mellé köretként enni. Én tegnap magában vacsoráltam, ma ebédre krumplit főztem sóba-vízbe, és ahhoz ettem. Még van belőle, kérsz egy kicsit?