2014. február 26., szerda

Tepertős pogi

Egy kis téli unaloműző. Eredetileg úgy hívják, hogy tepertős pogácsa. Nálam ez úgy készül, hogy összeszedek mindenféle maradék húszsírt, tepertőt meg hasonló zsiradékokat. A margarin felejtős. Rákot is kelt, (Jóreggelt Rák! Ébresztő föl!) meg aztán amikor ezt a receptet nagyanyáink kimódolták, nem hiszem, hogy az ólban röfögött a margarinka, vagy a kamrában egy fél növényi zsírdisznó lógott. Szóval kiborítok a deszkára kb. egy kiló lisztet. Nem fanyalgok, hogy milyen márka, nem kell a teljes kiőrlésű sem. Azaz kell, mert ha nincs teljesen kiőrölve, akkor megkeresem a molnárt, és annyi neki!  Ami a legolcsóbb, azt használom. Krátert kaparok bele, abba beleütök egy-két tojást. Egészben. Ráöntöm az olvasztott zsiradékot ami kb fél kiló. Sózom vastagon, borsozom bátran, s a közben egy bögre langyos tejben cukorral felfuttatott élesztőt is hozzáadom. Élvezettel pancsikolok benne. Széléről befelé összegyúrom, közben kis lisztcsíkokkal vetek gátat a kicsurgó tejnek... Amikor egyenletesre gyúrtam, akkor jó. Ezt onnan lehet sejteni, hogy eléggé elfáradt a hátam, maj' beszakad, és már a kezemre sem tapad a tészta.
Kb. egy centisre nyújtom, majd libatollal vastagon megkenem zsírral. Összehajtom vagy négyszer, mindig újra kenve közben.  Késsel berácsozom, és megkenem egy felvert egész tojással. A végén egy lisztbe mártogatott decis pohárral kiszaggatom. Lehetőleg tömzsi, nem magas poharat szoktam erre áldozni, mert abban amikor szaggatok összenyomódik a levegő, és magától kilöki a deszkára, nem kell a poharat összetörni, hogy kiessen belőle.
Kizsírozott, lisztezett sütőlapra teszem, s kb. 180 fokon pirosra sütöm. A sütőbe mindig teszek alulra egy kis tálkában vizet, hogy ne száradjon, hanem süljön az a szerencsétlen pogi. Amikor kész, akkor pedig a libatollal vastagon megkenem vízzel. Szép fényt ad neki, és nem kaparja le az ember szájpadlását amikor eszi. Kendővel letakarva hagyom kihűlni.
Elsősorban unatkozó, semmittevő, fogyókúramániás háziasszonyoknak ajánlom!
Jó étvágyat hozzá!
(ha már eddig is nem lett volna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése