2014. február 26., szerda

Még egy kaja


Wed, 18 Jan 2012 08:26:16 +0000

7815927

Ma ismét úton leszek. Barátaim ebéddel várnak. Ha nem így lenne, akkor keresnék egy büfét, ahol finomakat lehet enni olcsón. Emlékszem, régen minden ilyen helyen az egyik sztár a szalontüdő volt. Tényleg! Hová tűnt a szalontüdő? Az EU-s jogszabályok, és a HACCP-s divathóbort áldozata lett, vagy ez is egyike azoknak a magyaros ételeknek, amit a gyorséttermek szorítottak ki a piacról "áldásos" tevékenységükkel? Mert mi is volt a választék régen egy "útszéli" büfében? A szendvicsek mellett voltak egytálételek mint pl.  a babgulyás, , a szalontüdő és társaik, aztán a pörköltek,a pacal, a sültek, savanyúsággal, friss puha kenyérrel. Mellé a szörpök, a fröccs, a sör. vagy a tiszta víz, amiből ráadásul akkora készleteink vannak,(még) hogy az egész világ irigykedik érte.
Ma meg vannak a nehezen átharapható puffancsok telerakva bizonytalan eredetű "hús"pogácsával, nyers zöldségekkel, nyakonöntve bőven valami gusztusosnak csak nehezen mondható löttyel ami kétoldalt csurog, ha az ember beleharap ebbe a valamibe. Azt mondják: amerikai divat. Hát Amerikában már nincs kultúrája az evésnek? Ott mindenki egységkaját eszik, sültkrumplival, kecsappal? Elfogyott a fantáziájuk? Pedig egy a nemzeteknek, különböző kultúráknak olyan hatalmas kohója mint Amerika, éppen arról kellene, hogy híres legyen, hogy rengeteg féle ételből lehessen választani ha valaki megéhezik. Ehelyett mit esznek? Hát ugyanazt. Mindig, mindenhol ugyanazt a silány választékot amit zseniális üzleti propagandával nyomnak le a torkukon már évtizedek óta. Aztán ha az ember körülnéz nem lát egyebet, mint elhízott, túlsúlyos, hangosan böfögő és ... tömegeket. Mert mesélhet nekem bárki bármit, az étkezésnek, a kulturált, tradicionális családi együtt étkezéseknek pótolhatatlan szerepe van az egészséges életmód, a család összetartása, és a kulturált viselkedés megtanulásában, és továbbvitelében. Pedig ezek egy társadalomnak alapértékei.
Miért kell nekünk mindig a rosszban majmolni a külföldet? Miért érzi úgy a magyar, hogy akkor menő, ha elhagyva saját értékeit, átveszi a nyugat silány, csak az üzlet, és a látszat érdekei szerint elharapódzó szokásait?
Én ma szerencsés vagyok. Mert nem kell beállnom a sorba valami nagyon divatos, nehezen fogyasztható amerikai izéért, mert valahol várnak rám. Karfiollevessel, és krumplistésztával. Imádom!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése