Tehát együnk ismét valami finomat!
Egy szép szűzpecsenyét (lehetőleg vaddisznóból valót) besózunk, majd angolosan átsütünk. (először hirtelen kürbesütjük forró zsiradékon, majd fedő alatt egy kis vörösborral kb 20 percig pároljuk)
Akkor jó, ha belül szép rózsaszínű, de már puha.
Vigyázat! Ha tovább sütjük, akkor kemény lesz mint az ezeréves mamutagyar...
A húst félretéve, a maradék zsírba egy púpos evőkanál barnamártásport szórunk, vörösborral addig hígitjuk, hogy egy sűrű, de még folyékony mártás legyen belőle. Tehetünk bele mézet, de lehet valami markáns lekvárral is, pl. áfonya...
Megjegyzem, vannak elvetemült alakok, akik a barnamártást maguk főzik.... Ez jó dolog, csak kissé hosszadalmas. Több óráig tart, és nem biztos, hogy a végeredmény tapasztalat híján megfelelő lesz. A barnamártás egyébként egy többször átfőzött (sűrűre főzött) csontlé...
Köretnek krokettet adunk hozzá.
De nem ám fagyasztott kutyakakát, hanem házi készítésűt!
Ez a következő képpen készül:
Két nagy krumplit puhára főzünk. (lehet hajában is) majd kihűlés után összetörjük. Sóval és szerecsendióval fűszerezzük. Annyi lisztet gyúrunk bele, amennyit könnyen felvesz. Az eredmény egy gombóctészta sűrűségű állapot legyen. Ezt hosszú, kétujjnyi vastag gilisztákra sodorjuk, majd lisztbemártott késsel kívánt hosszúságúra daraboljuk.
Forró bő olajban kisütjük.
Tálalás:
A szűzet karikákra szeleteljük, majd egy serpenyőben kevés sziradékon mindkét oldalát hirtelen átsütjük.
Tányérokra tesszük, három- négy karikát adagonként. A húsok mellé két- három kávéskanálnyi erdei lekvárt halmozunk. Úgymint: Áfonya, csipke, bodza, szeder, vagy szamóca...
A forró mártással meglocsoljuk a hússzeleteket, majd a tányér szélét körbecsepegtetjük.
Mellé adagonként kb hat db. krokettet teszünk, díszítjük (ezt mindenki saját ízlése és tehetsége szerint. De ha a krokett készítésekor néhány darabot mondjuk körte alakúra szobrászkodtunk, akkor most abba egy fogpiszkálót szúrunk, tetejére egy kis menta vagy citromfű levelét akasztjuk...)
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése