Paradicsom. Jó sok. Tudod, az a hatalmas nyolcvandekásegydarab fajta, amit kifejezetten befőzésre teremtett az Isten. Lobogó vízbe mártod kicsit, majd lerántod a héját, kivágod a világoszöld részeket ha vannak. Feldarabolod, (jó esetben elég szétnyomkodni kissé) és felteszed főni. Egy bazsalikom hajtást (kb. öt levéllel) dobsz rá. Tíz-tizenöt perc lobogás után ízesítheted. Igaz, ez magában is finom, de ha akarod, tehetsz bele ízlés szerint egy kis sót, és még kevesebb cukrot. Van aki egyebeket is... (pl. bors, zellerlevél, stb.) Amikor átfőtt kiveszed a bazsalikomot, egy klumplitörővel megnyomkodod, és kiforrázott üvegekbe töltöd. Forrón lezárod, majd dunyha közé teszed, és hagyod ott kihűlni. Ez több nap is lehet.
Na most elmondhatod, hogy van télire elrakva paradicsomod. (Vigyázz! ne feküdj mellé, mert megéget!)
A paradicsomi állapotok egy másik fajtája az ivólé.
Ugyanez leturmixolva, és üvegekbe töltve. (Most felhasználhatod a sok üres whiskeys , pálinkás, gines, rumos, vodkás, konyakos, és esetleg míravizes üvegjeidet!)
Élvezd!