2014. február 28., péntek

Gomba télire




A frissen szedett, fiatal, lehetőleg keményhúsú (mondom, hogy fiatal!) gombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, és sós vízben megabáljuk.
Külön elkészítjük a savanyúságlét, olyan legyen, mint ha csak uborkának lenne... (víz, só, cukor, koriander, mustármag, és ízlés szerint pl. kapor)
Ezután a gombát vegyesen nyers szeletelt vöröshagymával rétegelve üvegekbe szedjük, egyharmadáig 20%-os ecettel továbbiakban a savanyúságlével felöntjük.
Tehetünk bele tartósítószert (ne nyavajogj!) vagy a tetejére néhány kanál olivaolajat, ami elzája a levegőtől, ezáltal sokáig eltartható.
Szárazdunszt ajánlott!
Aki ennek a leírásnak alapján nem tudja elkészíteni, az vessen magára! (keretsztet)
Ez a kaja magában is finom savanyúság télire. Minél több fajta gombából készült, annál finomabb!
Ha egyéb salátát szeretnénk belőle készíteni, akkor csak le kell szűrni a levéről, majd tartárral, vagy majonézzel összekeverni. Ezután néhány órára fólia alatt a hűtőbe tesszük míg "összeérik", és fogyasztható.
VIGYÁZAT! NAGYON FINOM!
 
 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése