Ma kipróbáltam egy francia eredeti croissant receptet. Mit mondjak? Isteni lett. Bár van még rajta mit javítanom, de elsőre kifejezetten jónak mondható.
Gyúrtam egy kenyér sűrűségű édes kelttésztát. Kelesztettem, majd hűtőben pihent órákon át. Ezután lazán kinyújtottam, majd kb. egyharmadnyi minőségi vajat (nem margarint!) szeleteltem rá. Félbehajtottam, nyújtottam, megint félbe, megint nyújt, ezt kb. tízszer. A végén kb. 4 mm-nyi vastagra nyújtottam, és tenyérnyi széles csíkokra vágtam. Ezeket a csíkokat pedig egyenlő oldalú háromszögekre.
Az egyik élénél minden háromszöget dzsemmel butítottam, majd feltekerve kilisztezett sütőlapon, az előmelegített 70 fokos sütőbe tettem. Kb. tíz perc után, amikor kezdett felemelkedni, felemeltem a hőmérsékletet 160 fokra, megkentem a croissantokat felvert cukros egész tojással, majd piros-ropogósra sütöttem.
Az eredményt láthatjátok. Ha estétől reggelig pihentettem volna, valamint a háromszögek nagyobbak lettek volna.... az én receptem is tovább tartott volna!
Kóstoljátok meg!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése