2014. július 15., kedd

Rántotthús

Soha nem értettem, miért hívják a bundába sütött ételeket rántottnak. Mert ha a bunda a rántás, akkor a levesekbe miért nem bundát teszünk? És a medve miért nem rántott vadállat? Na nem merengek ezen. Inkább leírom ennek a nagyon "különleges" ételnek az elkészítését. Ha még nem tudná valaki.
Tehát a rántott húsok a következő módon állíthatók elő.

   
 1.- Veszem azt a húst, megtisztítom (ha kell), megsózom, majd kipanírozom. ( liszt-tojás-prézli) A liszt helyettesíthető mindenféle lisztszerű valamivel. Lehet rizsből, kölesből, szárított burgonyából, mandulából stb. őrölt szitált őrlemény. A tojás lehet tyúk, kacsa, liba, fürj, strucc stb, de vigyázzunk! A mennyiségi egységek a receptekben tyúktojásban vannak megadva, tehát ha nem azt használunk, akkor óvatosan adagoljuk! A prézli szót (ez egy eredetileg sváb elnevezés magyarított változatban) direkt használtam. Mert ugye nem hiszi senki, hogy a bolti "zsemlemorzsa" valóban zsemléből készül? 
És vannak a zacskós panírmasszák is, amiket egy kis folyadékkal kikeverünk, ls lehet is tunkolni bele a húsokat.
Szóval az ilyen hozzávalókba forgatott húsokat ezután forró zsiradékban kisütjük. Akkor jó, ha a színe aranybarna lett. Ezután lecsöpögtetjük, hagyjuk kicsit kihűlni, majd lehet tálalni.

      2.-  Kirántom a tálból és befalom. (erre is utalhat a neve Nomen est omen)

Én ma sertéskarajt rántottam. A szeleteket kiklopfoltam, sóztam, lisztbe, tojásba, prézlibe forgattam, forró olajba (napraforgó) dobtam, és mindkét oldalát aranyosra sütöttem. Burgonyát hasáboltam mellé. Ez úgy készült, hogy a burgonyát megpucoltam, majd hasábokra daraboltam, betettem a mikróba a legnagyobb fokozaton öt percre, ezután a forró olajban amiben a hús sült jól kisütöttem. Egy tálba gyűjtöttem, sóztam, és csemegeuborkával tálaltam.

A maradék tojásba beleszórtam a maradék prézlit, sok őröltborssal, és sóval fűszereztem, kis lapocskákat formáltam belőle, és azokat is kisütöttem.
 Isteni sörkorcsolya vált belőlük!
Csak sör nincs itthon. Nem is tudom: Whiskey is csúszik rajta?  Hmmm...
  

6 megjegyzés:

  1. Próbáld ki, csúszik-e. Aztán azt is meséld el nekünk... :o)))

    Rántott hús... hmmmmm! Imádat! Nemrég mesélte az egyik ismerősöm, hogy ők már évek óta nem esznek rántott húst. De akkor minek élni? :o))))

    VálaszTörlés
  2. A férjem kedvence volt. Hét nem múlhatott el nélküle. Ha nem vasárnap, akkor szombaton vagy kedden, vagy hétfőn vagy..., ha nem ebédre, akkor vacsorára, rántott húsnak minden héten kellett lennie. És az ünnepi asztalról sem hiányozhatott soha. Nem sok gond volt a menü kitalálásával :))
    Ja, és készíteni is nagyon jól tudta, sosem tudnám überelni.
    Köszönöm ezt a bejegyzést :)

    VálaszTörlés
  3. Nekem is mindig ünnepi hangulatom támad tőle. Vasárnap, "Jó ebédhez szól a nóta" húsleves, rántotthús, ecetes saláta...

    VálaszTörlés
  4. :)
    Hogy olvastam reggel, onnan kezdve nem volt kérdés, hogy mi legyen a menü vasárnap :)

    VálaszTörlés